СТРОИТЕЛСТВО НА НАКЛОНЕН ТЕРЕН

ИЗГРАЖДАНЕ НА СГРАДА В НАКЛОНЕН ПАРЦЕЛ

Изграждането на сграда в наклонен парцел  е добър избор за много хора. Вярно е, че къщата на хълм често е много по-сложна за изграждане и в някои случаи по-скъпа, но жителите се възползват от други предимства.

ОКБ  обобщава предимствата и недостатъците на изграждането на сграда в наклонен парцел  и ви показва кои фактори играят роля в такава къща. 

Фактори при планиране

Преди дори да можете да започнете да планирате къща под наклон, трябва да извършите някои тестове. Геоложкит доклад  , който показва якостта на почвата …или наличието на скала  и съществуващите водни условия на строителното петно .

При планирането на къщата се взема предвид и особеностите  на терена за оптимална вертикалната планировка .

Ако разглеждаме варианта...
Напълно възможно е и Мазе в сградата...

…на двуетажно строителство, при който жилищните пространства в къщата следват наклона на терена, този вариант е  по-сложен за планиране и проектиране и съответно е по-скъп. Но предлага и наистина индивидуален и уникален дизайн.От конструктивна гледна точка  чрез изкопа се премахват  части от склона, за да се направи място за основата на къщата и пр . , но пък трябват да се реализират мерки осигуряващи сигурност срещу подпочвени или повърхостни води…..

…като те рядко се строят с класическо мазе. По-скоро действителният приземен етаж се превръща в сутерена, докато класическата входна врата е може да е монтирана на горния етаж от страната на склона или пък на нивото на наклона , ако разположението на сградата е подходящо  . Следователно обикновено е по-разумно да използвате къща на хълм на два или дори три етажа и да използвате долния етаж като мазе или като напълно развита жилищна площ. Изборът на опции е изключително широк.

Струва ли си по-високата цена на този тип сграда ?

По принцип трябва да се каже, че изграждането на сграда на наклонен терен  винаги е свързано с по-високи разходи. Това се дължи на обширната работа по време на спецификата на изпълнение на сградата . Но пък има и плюасове като факта  ,че имоти на хълм често се предлагат особено по-евтино.Освен това често се възползвате от незабравима, безпрепятствена гледка от къщата ви.