Вестник “МАРИЦА”: Демонстративен център в Марково ни учи как да строим пасивни къщи

Започва проектирането и сертифицирането на демонстративен център, който ще ни учи как се строи пасивна къща, само на няколко километра от Пловдив, в село Марково. Амбициозният проект е на строителни инженери от Мюнхен и Пловдив, които от няколко години се опитват да наложат модела “пасивна къща” и по нашите ширини. Строителството започва след сертифициране на проектите от Passiv Haus Institut Darmstadt, твърди инициаторът инж. Николай Ставрев. В момента д-р арх. Ива Стоянова – водещт проектант на обекта – довършва последните щрихи от сградата.

 

Името на проекта е “Оберон 2”, който вече реализиран, ще функционира като център офис на “Оберон Концептбау”. Самият център представлява еднофамилна къща с площ от 230 квадрата, плюс офисна част, в която ще може да се проследи процесът на строителство и да се разгледат придружаващите документи, за да се добие цялостна представа за стандарта “Пасивна къща”. Идеята е да се направи мониторинг на процеса и да се популяризират понятия, процеси, тенденции и не на последно място да се подготвим в България за приетите в Европейския съюз решения и директиви, които ще наложат като задължителни условия за ново строителство след 2019 г., уточни инж. Н. Ставрев.

 

Пасивната къща трудно се налага на пазара ни като концепция, но в европейските страни тя е често прилагана строителна практика. След 2020 г. Берлин ще затвори 18 атомни централи и вече се вземат мерки как да се навакса недостигът на ток, който ще се появи след това, казва инж. Ставрев. Той допълва, че в тази връзка в района на Франкфурт например от 2013 г. се издават разрешения за строеж само на сгради, покриващи параметрите на Passiv Haus Institut Darmstadt и това вече е масова практика и в много общини и региони на Германия. Подобни правила се очаква да станат задължителни и на нашия пазар, тъй като страната ни е член на ЕС!